zondag 7 juli 2013

Navarra en Pamplona Kaart – Vakantie Spanje Provincies

Kaart Navarra, regio, provincie: EU
Navarra is een van de 17 autonome regio’s van Spanje. De regio ligt in het noorden van Spanje en heeft 644.566 inwoners (2011). De hoofdstad is Pamplona. De officiële Spaanse naam is Comunidad Foral de Navarra (Forale Gemeenschap Navarra).

Navarra is ook een provincie grenst in het oosten aan de regio Aragón, in het zuiden aan la Rioja en in het westen aan Baskenland. In het noorden grenst de regio aan buurland Frankrijk.

Bij de regio hoort ook de enclave Petilla de Aragón die in de regio Aragon ligt.

De regio noemt zich een Forale Gemeenschap omdat het zijn autonomie baseert op het forale recht. Dat is het recht dat voorkomt uit de historische fueros, vrijheden, gewoonten, van de streek.

Navarra is door de ligging in de westelijke Pyreneeën grotendeels een bergachtig gebied. In het zuiden ligt de vallei van de rivier de Ebro. Deze rivier vormt voor een groot deel de grens met de regio La Rioja.

Het hoogste punt in Navarra is met een hoogte van 2.428 meter de Hiru Erregeen Mahaia. Een aantal andere hoge bergtoppen zijn de Txamantxoia, Kartxela, het Larra-Belagua Massif, de Sierra de Alaiz, Untzueko Harria en de Sierra de Leyre.

Een belangrijk middel van bestaan in de regio is de landbouw en veehouderij. Er worden onder meer graan, wijndruiven en olijven geproduceerd.

Comarca’s
De provincie Navarra is bestuurlijk onderverdeeld in zeven comarca's. Dit zijn Navarra Húmeda del Nordeste, Valles Pirenaicos, Cuencas Prepirenaicas, Navarra Media Occidental, Navarra media Oriental, Ribera Estellesa en Ribera Tudelana.

Klimaat en vakantie
Navarra heeft een gevarieerd klimaat. De bergen in het noorden worden beïnvloed door de Pyreneeën. In de vallei van de Ebro heerst een mediterraan klimaat. In het noorden is het kouder en valt meer neerslag

Navarra is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de wintersportgebieden, historische bezienswaardigheden en de stad Pamplona.

In de plaats Javier, 50 kilometer ten oosten van Pamplona, ligt op een heuvel het imposante Kasteel van Xavier dat in de 10de eeuw werd gebouwd.

Het oude centrum van Pamplona is nog voor een deel omgeven door vestingmuren. In de stad zijn verschillende musea gehuisvest, waaronder het Gran Museo de Navarra met gotische fresco’s in de collectie.

Begin juli worden in Pamplona jaarlijks de San Fermín-feesten gehouden, waarbij jonge stieren dwars door de stad naar de arena worden gedreven.

Steden
Naast de hoofdstad Pamplona zijn een aantal andere steden en plaatsen in Navarra Tudela, Barañáin, Burlada, Estella - Lizarra, Zizur Mayor, Tafalla, Villava/Atarrabia, Ansoáin, Berriozar, Baztán, Corella, Alsasua.