dinsdag 9 juli 2013

Kaart Aragón en Zaragoza – Provincies Spanje Vakantie

Kaart Aragon, regio, steden, provincies, rivieren: EU
Aragón is een van de 17 autonome regio's van Spanje. De regio ligt in het noordoosten van het land en heeft inwoners. De hoofdstad is Zaragoza.

Aragón grenst in het oosten aan de regio Catalonië, in het zuidoosten aan Valencia, in het zuidwesten aan Castilië-La Mancha, in het westen aan Castilië en León en in het noordwesten aan de regio’s La Rioja en Navarra.

De regio grenst in het noorden aan buurland Frankrijk, waar de grens wordt gevormd door de Pyreneeën.

Het noorden van Aragón is met de Pyreneeën bergachtig. Het hoogste punt is de Pico de Aneto (3.404 m). De Pyreneeën zijn in de regio een belangrijk wintersportgebied.

Het centrale en westelijke deel, met de vlakte van de rivier de Ebro, is vlakker. Het landschap is grotendeels droog en steppeachtig. In het zuiden ligt het Iberisch Randgebergte.

De landbouw in de regio levert onder meer gerst, haver en aardappelen, olijven, amandelen en wijn.

Bij de stad Zaragoza monden de rivieren de Gallego en Huerva in de Ebro uit.

Provincies
De regio Aragón is bestuurlijk onderverdeeld in drie provincies. Dit zijn Huesca, Teruel en Zaragoza. E provincies hebben dezelfde naam als de hoofdsteden ervan.

Klimaat en vakantie
Aragón heeft in het algemeen een continentaal mediterraan klimaat, met in verschillende gebieden, zoals de bergen, grote variaties. De zomers zijn warm en droog, in de winters kan het in de bergen erg koud worden.

De regio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege de wintersportgebieden, historische bezienswaardigheden en de oude en sfeervolle steden.

De stad Huesca heeft een Schilderachtige en nog grotendeels middeleeuwse binnenstad. De stad is rijk aan historische kerken. In Huesca is een archeologisch museum met vondsten uit de Moorse tijd.

Zaragoza
In de stad Zaragoza is een museum voor schone kunsten met onder andere een Goya-zaal. De stad wordt gekenmerkt door veel monumentale gebouwen en historische kerken en is een belangrijk regionaal centrum.

De Plaza del Pilar is een van de grootste pleinen van Europa. Aan het plein ligt de imposante kathedraal Basílica de Nuestra Señora del Pilar, die versierd is met schilderijen van onder meer Francisco Goya.

Steden
Naast de hoofdstad Zaragoza zijn een aantal andere steden in Aragon: Huesca, Teruel, Calatayud, Utebo, Barbastro, Monzón, Ejea de los Caballeros, Alcañiz, Fraga.