vrijdag 5 juli 2013

Galicië en Santiago de Compostella – Kaart Vakantie Spanje Provincies

Kaart Galicië, regio, provincies, steden, rivieren: EU
Galicië is een van de 17 autonome regio's van Spanje. De regio ligt in het uiterste noordwesten van het land en heeft 2.763.499 inwoners (2013). De hoofdstad is Santiago de Compostella. De Spaanse naam is Galicia en de Galicische naam Galicia of Galiza.

Galicië grenst in het noordoosten aan de regio Asturië en in het zuidoosten aan Castilië en León. In het zuiden grenst het aan buurland Portugal, in het noorden aan de Golf van Biskaje en in het westen aan de Atlantische Oceaan.

De regio heeft twee officiële talen. Dit zijn het Galicisch en het Spaans.

Het noorden van Galicië bestaat uit de heuvelachtige en beboste westelijke uitloper van het Cantabrisch Gebergte, waartussen veel rivieren een grillige loop nemen.

In het hooggebergte in het zuidoosten van de regio liggen los Picos de Ancares (1.826 m), de Cabeza de Manzaneda (1.787 m) en de Peña Trevinca in de Serra de Queixa (2.031 m).

Het binnenland van de regio is vooral agrarisch van aard en er liggen uitgestrekte bosgebieden.

De kust heeft een lengte van 1.200 kilometer, is sterk geleed en bestaan uit zeer diep landinwaarts dringende fjorden of ria's.

Aan de kust liggen tal van prachtige stranden. Voor de kust liggen verschillende eilanden.

De rivier de Minho vormt in het zuidwesten de grens met Portugal.

Eilanden
Voor de kust van galicie liggen enkele eilandnegroepen. Een groot deel van de eilanden behoort tot beschermde natuurgebieden.

De archipel van Cíes bestaat uit de eilanden Faro, Monteagudo en het eiland van San Martiño. De archipel van Ons bestaat uit de eilanden Ons en Onza. De archipel van Sálvora beslaat de eilanden Sálvora, Vionta en Sagres.

Een aantal andere eilanden zijn Cortegada, Arousa, Sisargas en Malveiras.

Provincies
Galicië is bestuurlijk onderverdeeld in vier provincies. Dit zijn A Coruña, Pontevedra, Ourense en Lugo. De provincies hebben dezelfde naam als de provinciehoofdsteden.

Klimaat en vakantie
Het westen van Galicië heeft een zeeklimaat. In het binnenland zijn de winters kouder en de zomers warmer en droger.

De regio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege de prachtige natuur, de badplaatsen en de stranden en bezienswaardigheden in de steden.

In de provincie Lugo liggen de twee grote natuurgebieden Ancares en Courel.

Het oudste deel van de stad La Coruña ligt op grillige rotsen en bezit enkele oude kerken. Bij de stad liggen ook een aantal prachtige stranden.
.
De stad Santiago de Compostela is een van de belangrijkste bedevaartsoorden van de Latijnse christenheid geworden vanwege “het graf” van Jakobus de Meerdere. De stad trekt veel toeristen en pelgrims.

Santiago de Compostella is een van de best bewaard gebleven middeleeuwse steden van Spanje en bezit een schat aan kerken en kloosters. In de stad zijn ook veel sfeervolle pleinen.

Steden
Naast de hoofdstad Santiago de Compostella zijn een aantal andere steden in Galicië: Vigo, La Coruña, Orense, Lugo, Pontevedra, Ferrol, Narón, Villagarcía de Arosa, Oleiros.

Carballo, Arteijo, Redondela, Culleredo, Ames, Riveira, Cangas de Morrazo, Marín, Cambre, Puenteareas, La Estrada, Lalín, Monforte de Lemos, Moaña, Boiro.