woensdag 10 juli 2013

Kaart Castilië-La Mancha en Toledo – Spanje Vakantie Provincies

Kaart Castilië-La Mancha, steden, regio, provincies, wegen, rivieren: EU
Castilië-La Mancha is één van de 17 autonome regio’s van Spanje. De regio ligt in het hart van het land en heeft 2 121 888 inwoners (2012). De hoofdstad is Toledo. De Spaanse naam is Castilla-La Mancha.

Castilië-La Mancha grenst in het noordwesten aan de regio’s Madrid en Castilië en León, in het noordoosten aan Aragón, in het oosten aan Valencia, in het zuidoosten aan Murcia, in het zuiden aan Andalusië en in het westen aan Extremadura.

Met een oppervlakte van 79 463 km² is de regio Castilië-La Mancha na Andalusië en Castilië en Léon de grootste regio van Spanje.

In het noordoosten van de regio ligt de landstreek Alcarria, of La Alcarria. Deze streek omvat grotendeels de provincie Guadalajara en een deel van de provincie Cuenca.

In het zuiden van de regio ligt de landstreek La Mancha. Dit is een hoogvlakte met een hoogte tot 700 meter met een natuurlijke steppevegetatie.

Het belangrijkste middel van bestaan in het gebied is de landbouw. Er worden granen, olijven en wijndruiven verbouwd.

De Júcar in Cuenca
Langs een aantal rivieren wordt irrigatielandbouw bedreven, waardoor citrusvruchten, tabak, rijst en katoen kunnen worden geteeld. Belangrijke rivieren in de regio zijn de Taag, Guadiana, Júcar en Segura.

Provincies
Castilië-La Mancha is bestuurlijk onderverdeeld in vijf provincies. Dit zijn Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara en Toledo. De provincies hebben dezelfde naam als de hoofdsteden ervan.

Klimaat en vakantie
Castilië-La Mancha heeft een extreem mediterraan-continentaal klimaat, met hete zomers, waarin het warmer dan 35 graden kan worden, en koude winters, met temperaturen tot wel 20 graden beneden het vriespunt.

De regio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de natuur, historische bezienswaardigheden en de steden met musea en monumentale bouwwerken.

Over de provincies Guadalajara en Cuenca strekt zich het Parque Natural del Alto Tajo uit. Andere parken zijn het Parque Natural de Las Lagunas de Ruidera en het Parque Natural de los Calares del Río Mundo y de la Sima in de provincie Albacete.

In de provincie Cuenca ligt het Parque Natural Serranía de Cuenca. In de provincie Guadalajara liggen de natuurparken Parque Natural de Hayedo de Tejera Negra en het Parque Natural del Barranco del Río Dulce.

De stad Toledo, aan de oever van de Taag, heeft een rijke geschiedenis en cultuur en staat daarom op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ook de steden Cuenca en Almadén (provincie Ciudad Real) staan op de Werelderfgoedlijst.

Toledo heeft een goed bewaard gebleven middeleeuws centrum met talrijke herinneringen aan de Moorse overheersing. Het alcázar (kasteel) uit de 16de eeuw domineert de stad. Verder zijn er tal van monumentale kerken.

Steden
Naast de hoofdstad Toledo zijn een aantal andere steden in Castilië-La Mancha: Albacete, Talavera de la Reina, Guadalajara, Ciudad Real.

Cuenca, Puertollano, Tomelloso, Azuqueca de Henares, Alcázar de San Juan, Hellín, Valdepeñas, Villarrobledo, Almansa, Illescas.