woensdag 10 juli 2013

Kaart Spanje en Madrid - Provincies Vakantie

Kaart Spanje, steden, wegen, rivieren, reliëf: CIA
Spanje heet officieel het Koninkrijk Spanje. het land heeft 47.042.984 inwoners (2012) en de hoofdstad is Madrid. De officiële taal is Spaans.

Spanje ligt in Zuid-Europa op het Iberisch schiereiland en grenst in het noordoosten aan Frankrijk en Andorra, in het westen aan Portugal en in het zuidoosten aan de Britse kolonie Gibraltar.

In het oosten en zuidoosten ligt Spanje aan de Middellandse Zee, in het uiterste zuiden aan de Straat van Gibraltar, in het zuidwesten en noordoosten aan de Atlantische Oceaan en in het noordoosten aan de Golf van Biskaje.

Alboránzee
Sapnje ligt in het zuidoosten aan het deel van de Middellandse Zee dat de Alboránzee heet. Deze zee is het meest westelijk gedeelte van de Middellandse Zee, en ligt tussen Marokko en Spanje.

Straat van Gibraltar
De Straat van Gibraltar, die ten westen ligt van de Alboránzee zee, verbindt deze zee met de Atlantische Oceaan.

De zee-engte, in het Spaans estrecho de Gibraltar, ligt tussen Marokko en Spanje en heeft een breedte van 14 tot 44 kilometer en een lengte van ongeveer 60 kilometer.

De Straat van Gibraltar verbindt de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan, en wordt daarom wel als een strategische locatie beschouwd.

Balearische Zee of Iberische Zee
De Balearische Zee, ook wel Iberische Zee genoemd, is het gedeelte van de Middellandse Zee dat tussen de Balearen en de kust van Spanje ligt. De rivier de Ebro mondt uit in deze zee.

Eilanden Spanje
Bij Spanje horen ook de eilandengroep Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan.

De Spaanse exclaves Ceuta en Melilla liggen aan de Middellandse Zee op het vasteland van het noordwesten van Afrika.

Bergen
Spanje kent een aantal bergketens, waaronder de Pyreneeën, de Betische Cordillera en Sierra Nevada, het Castiliaans Scheidingsgebergte, het Cantabrisch Gebergte en het Iberisch Randgebergte.

Rivieren
De grote Spaanse rivieren Duero, Tajo (Taag), Guadiana en Guadalquivir stromen in westelijke tot zuidwestelijke richting naar de Atlantische Oceaan. De Ebro is de enige grote rivier die naar de Middellandse Zee stroomt.

Taal
Naast Spaans (Kastiliaans) zijn Catalaans, Baskisch en Galicisch de zogenoemde “co-officiële' talen van Spanje.

Regio's Spanje
Spanje is bestuurlijk ingedeeld in 17 autonome regio’s en 2 autonome steden. De autonome steden zijn Ceuta en Melilla, die in het noordwesten van Afrika liggen.

De autonome regio’s zijn Andalusië, Aragón, Asturië, Balearen, Baskenland, Canarische Eilanden, Cantabrië, Catalonië, Extremadura, Galicië, Castilië-La Mancha, Castilië en León, La Rioja, Madrid, Murcia, Navarra, Valencia.

Klimaat
Het klimaat in Spanje verschilt aanmerkelijk per regio. Het vertoont in het algemeen veel sterkere continentale trekken dan in de overige mediterrane gebieden.

Het binnenland kent grote temperatuurverschillen. In de zomer is het er gemiddeld 24 °C, maar de temperatuur kan oplopen tot 40 °C, terwijl de wintertemperaturen er gemiddeld 2 tot 4 °C bedragen, met veel nachtvorst.

De noordkust van Spanje heeft een gematigd zeeklimaat met warme zomers en milde winters.

De oostkust heeft grotendeels een mediterraan klimaat met hete en zonrijke zomers. De winters zijn aan de kust van de Middellandse-Zee zacht en er is in de winters weinig neerslag.

De neerslag in Spanje is op sommige plaatsen zo gering dat van een steppeklimaat moet worden gesproken.

Toerisme
Belangrijke toeristische trekpleisters in Spanje zijn de berggebieden voor de wintersport, de stranden, steden met musea en historische bezienswaardigheden, hotels, appartementen, vakantiehuisjes, campings.

De regio Catalonië, met Barcelona en de Costa Brava, de Costa Dorada, de Pyreneeën, zijn het meest toeristische deel van het land.

Steden Spanje
Naast de hoofdstad Madrid zijn een aantal andere grote steden in Spanje: Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza, Málaga, Murcia, Palma de Mallorca, Las Palmas, Bilbao, Alicante, Córdoba, Valladolid, Vigo, Gijón.

Kaart steden Spanje: CIA

Kaart bevolking Spanje

Kaart bevolking Spanje: CIA, 1974

Kaart Spanje regio's

Kaart Spanje, regio's en provincies

Kaart Spanje, provincies, regio's, steden, rivieren, meren: EU

Kaart Spanje
Spanje grenst aan Portugal, Frankrijk, Andorra en de Britse kolonie Gibraltar. In het oosten ligt het land aan de middellandse Zee en in het westen aan de Atalantische Oceaan. De hoofdstad is Madrid.

Kaart Spanje, topografie: CIA