donderdag 4 juli 2013

Kaart Asturië en Oviedo – Spanje Vakantie Provincies

Kaart Asturië, regio, provincie: EU
Asturië is een provincie en een van de 17 autonome regio’s van Spanje. De regio ligt in het noordwesten van het land en heeft 1.081.487 inwoners (2011). De hoofdstad is Oviedo. De Spaanse naam is Principado de Asturias.

Asturie grenst in het oosten aan de regio Cantabrië, in het zuiden aan Castilië en León en in het westen aan Galicië. In het noorden ligt de regio aan de Cantabrische Zee, een subzee van de Atlantische Oceaan.

De kroonprins van Spanje heeft om historische redenen de titel Prins van Asturië. De autonome gemeenschap Asturië is daarom een prinsdom. (Principado de Asturias).

Asturië is een bergachtig gebied met diepe dalen en een steile, rotsachtige kust.

De regio ligt in het zuiden in het Cantabrisch Gebergte. Dit gebergte ligt over de gehele lengte van de regio parallel aan de kust. De hoogste top in de regio is de Peña Vieja (2.648 m).

In het binnenland liggen bossen met eiken, noten en kastanjes. De Asturische kust wordt ook wel de Costa Verde genoemd.

Comarca’s
Asturie is bestuurlijk ingedeeld in acht comarca’s. Dit zijn Avilés, Caudal, Eo-Navia, Gijón, Nalón, Narcea, Oriente en Oviedo.

Klimaat en vakantie
Asturië heeft een gematigd zeeklimaat. In het binnenland is het minder mild en in de hoger gelegen gebieden kunnen de winters erg koud zijn. Door de nabijheid van de Atlantische Oceaan is er veel neerslag.

Visserplaatsje Cudillero
De regio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, wintersportgebieden, stranden, pittoreske vissersplaatsen en bezienswaardigheden in de steden.

Veel wintersporttoeristen trekt het skigebied van Valgrande-Pajares, in de gemeente Lena in het zuiden van de regio.

In Asturië zijn bij de plaatsen Pimiango in de Cueva de Pindal en in San Román de Candamo rotsschilderingen aangetroffen.

De stad Gijón bezit resten van Romeinse thermen en het 17de-eeuwse Palacio de Revillagigedo.

Gijón is de belangrijkste badplaats aan de Costa Verde. Een aantal andere plaatsen aan de kust zijn Navia, Luarca en Llanes.

In de sfeervolle stad Oviedo is een regionaal archeologisch museum gevestigd, met een collectie voorwerpen van de prehistorie tot de middeleeuwen.

Steden
Naast de hoofdstad Oviedo zijn een aantal andere steden in Asturië: Gijón, Avilés, Langreo, Mieres, La Corredoria, San Martín del Rey Aurelio, Lugones, Pola de Siero.

Piedras Blancas, Pola de Laviana, Pola de Lena, Las Vegas, Grado, Candás, Cangas del Narcea, Villaviciosa, Luanco, Noreña, Pravia

Gijón is een van de belangrijkste havensteden van Spanje.

De vliegveld van Asturië, Aeropuerto de Asturias, ligt in de gemeente Castrillón op ongeveer 40 kilometer van Gijón.