woensdag 3 juli 2013

Cantabrië en Santander – Kaart Spanje Vakantie Provincies

Kaart Cantabrië, regio, provincie, steden, rivieren
Cantabrië is een provincie en een van de 17 autonome regio van Spanje. De regio ligt in het noorden van het land en heeft 593.861 inwoners (2012). De hoofdstad is Santander. De Spaanse naam is Cantabria.

Cantabrië grenst in het noordoosten aan de regio Baskenland, in het zuiden aan Castilië en León en in het noordwesten aan Asturië. In het noorden ligt de regio aan de aan de Cantabrische Zee.

De regio omvat de oostelijke uitlopers van het Cantabrisch Gebergte en een smalle strook laaggelegen kustland. Langs de kust wonen de meeste inwoners van de provincie.

Bij de Pico de tres Mares liggen de rivieren de Duero, de Nansa en de Ebro, die in drie verschillende zeeën uitlopen. De Duero mondt uit in de Atlantische Oceaan, de Nansa in de Golf van Biskaje en de Ebro in de Middellandse Zee.

De Ebro ontspringt bij de plaats Fontibre in de gemeente Hermandad de Campoo de Suso in Cantabrië.

De Costa Cantábrica is de kust van Cantabrië en Asturië. Tot deze costa wordt ook wel de noordkust van Galicië tot aan La Coruña gerekend, waarmee de naam dan de hele Spaanse noordkust aanduidt.

Comarca’s
De provincie Cantabrië is bestuurlijk onderverdeeld in 10 comarca's. Dit zijn Asón-Agüera, Besaya, Campoo-Los Valles, Costa Occidental, Costa Oriental, Liébana, Saja-Nansa, Santander, Trasmiera en Valles Pasiegos.

Klimaat en vakantie
Calabrië heeft een gematigd zeeklimaat met warme zomers en milde winters. In het berggebied is het in de winter kouder dan aan de kust.

Cantabrie is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de stranden langs de kust en bezienswaardigheden in de steden.

Archeologische vondsten tonen aan dat Cantabrië in de prehistorie al bewoond werd. Bij Altamira zijn grotbeschilderingen aangetroffen die wereldberoemd zijn.

De grot ligt bij het dorp Santillana del Mar, ongeveer 30 kilometer m ten westen van Santander. De rotsschilderingen in de grot bij Altamira zijn omstreeks 37.000 v.C. aangebracht.

De schilderingen stellen vooral bizons voor, maar ook everzwijnen, herten en wilde paarden. Daarnaast zijn er talrijke tekens aangebracht die voor een deel wigvormig zijn en voor een deel lijken op lange laddertjes

Samen met negen andere grotten in Cantabrië staat de grot van Altamira op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In de stad Santander is een instituut voor biologisch zeeonderzoek met een museum en aquarium gevestigd. In de stad is ook een prehistorisch museum met vondsten uit de grotten van Altamira.

Bij Santander liggen tal van stranden die veel bezoekers trekken.

Steden
Naast de hoofdstad Santander zijn een aantal andere steden in Cantabrië: Torrelavega, Castro Urdiales, Camargo, Piélagos, El Astillero, Laredo, Santa Cruz de Bezana, Los Corrales de Buelna, Santoña, Reinosa.