dinsdag 2 juli 2013

Castilië en León, Valladolid - Vakantie Spanje Provincies

Kaart Castilië en León, regio, provincies, steden, rivieren: EU
Castilië en León is een van de 17 regio’s van Spanje. De regio ligt in het noordwesten van het land en heeft 2.517.157 inwoners (2013). De hoofdstad is Valladolid. De Spaanse naam is Castilla y León.

De regio grenst in het noordwesten aan de regio’s Asturië en Galicië, centraal in het noorden aan Cantabrië, in het noordoosten aan Baskenland en La Rioja, in het oosten aan Aragón, in het zuidoosten aan Madrid en Castilië-La Mancha en in het zuidwesten aan Extremadura.

In het zuidwesten grenst Castilië en León aan buurland Portugal. Met een oppervlakte van 94.226 km² is de regio de grootste van de 17 Spaanse regio's.

De regio omvat de noordelijke meseta. Dit is een hoogvlakte tussen de 600 en 800 meter die wordt omringd door randgebergten. De rivier de Douro zorgt voor de afwatering van het gebied.

De regio kent een typisch plateaulandschap, waar het Castiliaans Scheidingsgebergte hoog boven uitsteekt.

Het Castiliaans Scheidingsgebergte vormt de scheiding tussen de hoogvlakten van Castilla-León en Castilla-La Mancha

Het gebergte heeft een lengte van ongeveer 600 kilometer en loopt ruwweg van het oosten naar het westen vanaf het Iberisch Randgebergte, langs de zuidelijke grens van de regio Castilië en León tot in Portugal.

Ten zuiden van de bergketen ligt het stroomgebied van de rivier de Taag en ten noorden dat van de rivier de Duero. Beide rivieren monden in Portugal uit in de Atlantische Oceaan.

Provincies
Castilië en León is bestuurlijk ingedeeld in negen provincies. Dit zijn Ávila, Burgos, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid en Zamora. De hoofdsteden hebben dezelfde naam als de provincie.

Klimaat en vakantie
Castilië en León heeft een continentaal mediterraan klimaat met koude winters en warme zomers.

De regio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, wintersportgebieden, het mooie zomerweer en de vele bezienswaardigheden in de sfeervolle steden.

De stad Salamanca is een belangrijk cultureel centrum. De universiteit van de stad werd al in 1218 gesticht. Salamanca trekt in de zomer veel buitenlandse studenten die taalcursussen komen volgen.

De stad Valladolid heeft veel monumentale bouwwerken, waaronder de beroemde kloosterkerk S. Pablo uit de 15de eeuw met het aangebouwde Colegio S. Gregorio (1487–1496).

In de stad staat ook een monument voor de ontdekkingsreiziger Christophorus Columbus, die in 1506 te Valladolid overleed.

Steden
Naast de hoofdstad Valladolid zijn een aantal andere steden in Castilië en León: Burgos, Salamanca, León, Palencia, Ponferrada, Zamora, Ávila, Segovia, Soria, Miranda de Ebro, Aranda de Duero, San Andrés del Rabanedo, Laguna de Duero, Medina del Campo.