donderdag 27 juni 2013

Kaart La Rioja en Logroño – Spanje Vakantie Provincies

Kaart La Rioja, steden, regio, provincie, rivieren: EU
La Rioja is een provincie en een van de 17 autonome regio’s van Spanje. De regio ligt in het noorden van het land en heeft 323.609 inwoners (2012). De hoofdstad is Logroño.

La Rioja grenst in het noordwesten aan de regio Baskenland, in het oosten aan Comunidad Foral Navarra, in het zuidoosten aan Aragón en in het zuiden en westen aan Castilië en León.

De regio strekt zich van de Ebro naar het zuiden uit tot in de noordelijke uitlopers van het Iberisch Randgebergte.

Al de bergen in la Rioja maken deel uit van dit gebergte. Gebergten in de regio zijn de Sierra de la Demanda, Sierra de Camero Viejo, Sierra de Camero Nuevo, Sierra de Cebollera, Picos de Urbión, Monte San Lorenzo, Skit.

De hoogste berg in de Sierra de la Demanda is met een hoogte van 2.371 meter de San Lorenzo.

De regio telt een groot aantal valleien, waaronder de Aguas, Buenas, Nieva, Manzanares, Ardancha, Navajún, Valderresa, Ollora, Tobia, San Martín.

La Rioja is een van de bekendste wijnstreken van Europa. De beroemde Riojawijn is afkomstig uit de regio. Verder worden er voornamelijk tarwe, suikerbieten en groenten verbouwd.

Rivieren
Belangrijke rivieren in de regio La Rioja zijn de Ebro en de Río Oja. Zijrivieren van de Ebro in La Rioja zijn de Tirón, Oja, Najerilla, Iregua, Leza, Cidacos, Alhama.

De Ebro vormt grotendeels de grens tussen de regio La Rioja en de regio’s Baskenland en Navarra.

Comarca's
De regio La Rioja bestaat uit een provincie die bestuurlijk is onderverdeeld in 12 comarca's.

De comarca’s zijn Alfaro, Anguiano, Arnedo, Calahorra, Camero Nuevo, Camero Viejo, Cervera, Ezcaray, Haro, Logroño, Nájera en Santo Domingo de la Calzada.

Klimaat en vakantie
De regio la Rioja heeft overwegend een continentaal mediterraan klimaat. De zomers zijn warm en de winters koel.

De regio is een populaire toeristische trekpleister vanwege onder meer de prachtige natuur, de valleien, historische bezienswaardigheden en de steden.

De hoofdstad Logroño, aan de rivier de Ebro, is het commerciële centrum van de regio waar onder meer de Riojawijn wordt verhandeld.

Bij de plaats Varea, niet ver van Logroño, liggen de ruines van de oude Romeinse stad Vareia.

Een van de vele historische monumenten in Logroño is de kerk Santa María uit de 13de–18de eeuw, die op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela ligt.

Steden
Naast de hoofdstad Logroño zijn een aantal andere steden in La Rioja: Calahorra, Arnedo, Haro, Alfaro, Nájera, Lardero, Villamediana de Iregua, Santo Domingo de la Calzada, Autol, Pradejón, Rincón de Soto, Fuenmayor.

Bij de hoofdstad ligt het vliegveld Logroño-Agoncillo Airport.