dinsdag 25 juni 2013

Kaart Andalusië – Spanje Vakantie Provincies

Kaart Andalusie, regio, provincies, steden, rivieren: EU
Andalusië is een van de 17 autonome regio's van Spanje. De regio ligt in het zuiden van het land en heeft 8.449.985 inwoners (2012). De hoofdstad is Sevilla. De Spaanse naam is Andalucía.

Andalusië grenst in het noordoosten aan de regio Extremadura, in het noorden aan Castilië-La Mancha en in het oosten aan Murcia.

In het westen grenst de regio aan buurland Portugal en in het zuiden aan het gebied Gibraltar dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk.

In het zuidoosten ligt Andalusië aan de Middellandse Zee, in het zuiden aan de Straat van Gibraltar en in het zuidwesten aan de Atlantische Oceaan.

Landschap
Geografisch wordt Andalusië wel ingedeeld in drie delen. Dit zijn de Sierra Nevada en aangrenzende bergen in het zuiden en oosten, de Sierra Morena in het noorden en de vallei van de rivier de Guadalquivir.

De kern van het landschap vormt de vlakte van de Guadalquivir die zich van Córdoba af geleidelijk verbreedt en ten slotte overgaat in Las Marismas, een lage en moerassige kustvlakte.

Aan de kant van de Atlantische Oceaan wordt de vlakte van de Guadalquivir afgesloten door de Arenas Gordas, een duinenrij.

Ten noorden van de vlakte liggen de ketens van de Sierra Morena en ten zuiden en ten oosten ervan ligt het Andalusisch gebergte met in de Sierra Nevada de Mulhacén, de hoogste berg op het vasteland van Spanje.

De Costa de la Luz, de kustvlakte tussen de monding van de Guadalquivir en de stad Tarifa, is breed en vlak. De vlakte tussen Tarifa en Kaap de Gata, aan de Costa del Sol, is smal.

De hoogste berg in de regio is met een hoogte van 3.482 meter de Mulhacén in de Sierra Nevada. De Mulhacén is ook de hoogste berg op het vasteland van Spanje.

Provincies
Andalusie is bestuurlijk ingedeeld in acht provincies. Dit zijn Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga en Sevilla. De hoofdsteden van de provincies hebben dezelfde naam als de provincie.

Klimaat en vakantie
Andalusië heeft overwegend een mediterraan klimaat, met warme droge zomers en zachte winters. In het binnenland van het gebied is het in de winter kouder dan aan de kust.

De regio is een populaire trekpleister voor een vakantie vanwege onder meer de wintersportgebieden, de badplaatsen en stranden en de bezienswaardigheden in de steden.

De Sierra Nevada biedt in de winter wintersportmogelijkheden.

De kusten van Andalusië trekken veel bezoekers door de prachtige stranden en de watersportmogelijkheden.

Beroemde kusten zijn de Costa del Sol en de Costa de la Luz. Aan de Costa del Sol trekken de plaatsen Málaga, Torremolinos, Marbella, Fuengirola, Marbella, Mijas, Manilva, Estepona, Torre del Mar veel toeristen.

Veel bezoekers trekken ook steden als Cordoba, Sevilla en Grenada vanwege de vele monumentale bezienswaardigheden en musea.

Steden
Naast de hoofdstad Sevilla zijn een aantal andere steden in Andalusië: Málaga, Córdoba, Granada, Jerez de la Frontera, Almería, Huelva, Marbella, Cádiz, Dos Hermanas.

Algeciras, Jaén, San Fernando, Roquetas de Mar, El Puerto de Santa María, El Ejido, Mijas, Chiclana de la Frontera, Vélez-Málaga, Fuengirola.

De haven van Algeciras, aan de Straat van Gibraltar, is de grootste zeehaven van Spanje. Vanuit Algeciras varen ook veerboten naar Marokko.