donderdag 20 juni 2013

Kaart Catalonië en Barcelona – Vakantie Spanje Provincies

Kaart Catalonië, regio, provincies, steden, rivieren: EU
Catalonië is een van de 17 autonome regio's van Spanje. De egio ligt in het noordoosten van het land en heeft 7.539.618 inwoners (2011). De hoofdstad is Barcelona. De Catalaanse naam is Catalunya en de Spaanse naam Cataluña.

Catalonië grenst in het zuiden aan de regio Comunidad Valenciana en in het westen aan Aragón. In het norden grenst de regio aan de buurlanden Frankrijk en Andorra. In het oosten ligt het an de Middellandse Zee.

De regio heeft een zeer gevarieerd landschap, dat bestaat uit bergen, rivierdelta's, rotskusten en stranden.

Catalonië is zeer bergachtig. In het noorden liggen de Oostelijke en de Centrale Pyreneeën en in het midden ligt het Catalaans Kustgebergte,

In het noordwesten van de regio ligt de Sierra del Cadien en in het westen, op de grens met de regio, Aragón, ligt het Maladetabergland.

Achter het Catalaans Kustgebergte liggen de steppeachtige Llanos de Urgel.

Kust
Catalonië heeft een kustlijn van 580 kilometer die bestaat uit de Costa Brava, Costa del Maresme, Costa del Garraf en de Costa Daurada. Aan deze costa’s liggen tal van badplaatsen.

Rivieren
Een aantal belangrijke rivieren in Catalonië zijn de Ebro, Garona, Segre, Llobregat, Ter, Fluvià, Francolí, Gaià.

Barcelona en de omliggende kuststeden liggen in de delta van de Llobregat. Bij Tortosa breekt de Ebro door het bergland en vormt daar een grote delta.

Provincies
Catalonië is bestuurlijk verdeeld in vier provincies. Dit zijn Barcelona, Gerona, Lerida en Tarragona. De provinciehoofdsteden hebben dezelfde naam als de provincies. De provincies zijn onderverdeeld in 41 comarca’s.

Klimaat en vakantie
Catalonië heeft aan de kust een mediterraan klimaat met warme zomers en zachte winters. In het binnenland zijn de winters door minderde invloed van zee en de bergen, kouder. De Catalaanse Pyreneeën hebben een bergklimaat.

Catalonië is populair als bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de natuur, de steden, de stranden en de wintersportgebieden.

In de hoge Pyreneeën valt in de winter veel sneeuw en er zijn tal van accommodaties aangelegd om wintersporten te beoefenen.

Aan de kust van de regio trekken de stranden aan de Costa Brava, Costa del Maresme, Costa del Garraf en de Costa Daurada in de zomer veel toeristen.

Een aantal bouwwerken in Barcelona staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit zijn het Palau de la Música Catalana, het Hospital de Sant Pau en de kathedraal Sagrada Família, het Park Güell en de Casa Milà van de architect Antoni Gaudí.

Steden
Naast de hoofdstad Barcelona zijn een aantal andere steden in Catalonië: L'Hospitalet de Llobregat, Gerona, Lerida, Mataró, Tarragona, Badalona, Terrassa, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Reus, Figueres.