vrijdag 21 juni 2013

Kaart Baskenland en Vitoria-Gasteiz – Spanje Vakantie

Kaart Baskenland, regio, provincies, steden, rivieren: EU
Baskenland is een van de 17 autonome regio’s van Spanje. De regio ligt in het noorden van het land en heeft inwoners. De hoofdstad is Vitoria-Gasteiz. De Spaanse naam is Comunidad Autónoma del País Vasco, de Baskisch naam Eusko Autonomia Erkidegoa.

Baskenland grenst in het oosten aan de regio Comunidad Foral de Navarra, in het zuiden aan La Rioja, in het oosten aan Castilla Y León (Castilië en León) en in het noordoosten aan Cantabria.

De regio grenst in het noordoosten aan buurland Frankrijk, ligt in het noorden aan de Golf van Biskaje en ten zuidwesten van de Pyreneeën.

Historisch, taalkundig en etnisch beslaat Baskenland een veel groter gebied dan de huidige regio

Behalve de Autonome Gemeenschap Baskenland horen daarbij ook de aangrenzende Autonome Forale Gemeenschap Navarra en Frans-Baskenland.

Het Franse deel van Baskenland bestaat uit de drie historische Baskische provincies Labourd, Neder-Navarra en Soule in het zuiden van het departement Pyrénées-Atlantiques.

De hoogste berg in de autonome regio Baskenland is de 1.551 meter hoge Aitxuri. De berg ligt in het Baskisch Gebergte. Geografisch is dit het oostelijk deel van het grotere Cantabrisch Gebergte.

De stad San Sebastian ligt aan de monding van de Urumeain, aan een schelpvormige baai tussen de Monte Urgullen en de Monte Igueldo.

De stad Bilbao (Baskisch: Ibaizabel), ligt op beide oevers van de rivier de Nervión. De rivier de Ebro vormt in het zuiden van de regio een groot deel van de grens met de regio La Rioja.

Provincies
De regio Baskenland is bestuurlijk onderverdeeld in drie provincies. Dit zijn Álava, met als hoofdstad Vitoria-Gasteiz, Biskaje, met als hoofdstad Bilbao en de hoofdstad van de provincie Gipuzkoa is Donostia-San Sebastián.

Vakantie
Baskenland is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de schitterende natuur, wintersportgebieden, de kust met badplaatsen en bezienswaardigheden in de steden.

Het archeologisch museum in Bilbao bezit een unieke Baskische collectie kunstvoorwerpen. De stad telt ook diverse kerken, waarvan vooral de gotische Santiago uit ongeveer 1379 een bijzondere bezienswaardigheid is.

San Sebastián heeft prachtige stranden en is een van de oudste badplaatsen in Spanje.

De hoofdstad Vitoria heeft een pittoreske oude binnenstad. Er zijn verschillende musea, waaronder een archeologisch museum en een museum van schone kunsten. Aan de zuidkant ligt het door arcaden omringde Plaza de España (1791).

In de regio liggen tal van vakantieparken, hotels, appartementen, vakantiehuisjes en campings om een vakantie door te brengen.

Steden
Naast de hoofdstad Vitoria-Gasteiz zijn een aantal andere steden in Baskenland: Bilbao, San Sebastián, Baracaldo, Guecho, Irún, Portugalete, Santurce, Basauri, Rentería, Lejona, Galdácano, Sestao, Durango, Éibar, Erandio, Zarauz, Mondragón, Hernani, Llodio.

Belangrijke Spaanse havens aan de Golf van Biskaje zijn Santander, Bilbao, Bermeo en Pasaia bij San Sebastian.