woensdag 19 juni 2013

Kaart Madrid – Vakantie Spanje Provincies

Kaart Madrid, regio, provincie: EU
Madrid is een van de 17 autonome regio’s van Spanje. De regio ligt in het midden van het land en heeft 6.489.680 inwoners (2011). De hoofdstad is Madrid.

De regio heet voluit Comunidad Autónoma de Madrid (Autonome Regio Madrid). De regio is een autonome regio en eveneens een provincie en is niet onderverdeeld in andere provincies.

De regio grenst in het westen aan de autonome regio Castilië en León en voor de rest aan Castilië-La Mancha.

Landschap
Madrid ligt in de Sierra de Guadarrama. Deze bergketen beslaat ongeveer de helft van het Castiliaans Scheidingsgebergte en ligt tussen de Sierra de Gredos in de provincie Ávila en de Sierra de Ayllón in de provincie Guadalajara.

De Peñalara heeft een hoogte van 2.428 meter, en is de hoogste berg in de regio. De Bola del Mundo heeft een hoogte van 2.265 meter. De Pico de La Maliciosa is 2.227 meter hoog.

Een andere hoge top in de regio is de 1.117 meter hoge rots El Yelmo, die iets ten noorden van Manzanares el Real ligt.

Door het zuiden van de regio Madrid stroomt de rivier de Taag. De Manzanares stroomt door de stad Madrid.

Manzanares
De rivier de Manzanares ontspringt in de buurt van de Navacerrada-Pas in de Sierra de Guadarrama. De rivier stroomt door Madrid en mondt uit in de Jarama.

Comarca’s
Madrid is bestuurlijk onderverdeeld in negen comarca’s. Dit zijn Sierra Norte, Cuenca del Guadarrama, Cuenca Alta del Manzanares, Cuenca del Medio Jarama, Sierra Oeste, Área Metropolitana, Cuenca del Henares, Comarca Sur en Las Vegas.

De commarca’s zijn bestuurlijk onderverdeeld in gemeenten.

De stad Madrid is bestuurlijk verdeeld in 21 stadsdistricten die weer in wijken zijn onderverdeeld.

Klimaat en vakantie
De regio Madrid heeft een continentaal mediterraan klimaat, met warme zomers en betrekkelijk koude winters. De winters in het Spaanse binnenland zijn kouder dan die van het mediterraan klimaat aan de kust.

De regio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de natuur en de aanwezigheid van de stad Madrid.

Een aantal bezienswaardigheden in Madrid die veel bezoekers trekken zijn het Palacio Real, (Koninklijk Paleis), het archeologisch museum en het Retiropark. Het Parque del Retiro is het grootste stadspark van Spanje.

Beroemde kunstmusea zijn het Museo del Prado, het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía en het Museo Thyssen-Bornemisza.

Madrid is een aantrekkelijke stad om te winkelen. Winkelcentra liggen rondom de Puerta del Sol, Calle Princesa, Calle Goya en de Paseo de la Castellana.

Het belangrijkste vliegveld van Madrid is Barajas.

Kaart Madrid

Kaart Madrid, omliggende gemeenten